Rebelbean Colombia Eje Cafetero
search
  • Rebelbean Colombia Eje Cafetero
  • Rebelbean Colombia Eje Cafetero

Rebelbean Colombia Eje Cafetero

330,00 Kč
S DPH 3 - 5 dní

červený pomeranč, karamel, černý bez

Velikost balení: 250g
Počet
U dodavatele

Co si budem, v Rebelbeanu víme, že decaf je jednoduše super! My prostě rádi pijeme kafe, a pijeme ho hodně – jenže když to přeženeš, není to nic moc. Skvělým řešením je právě „decaf“! Zvlášť, když si kafe pořád udrží i podstatnou část svých původních chutí. Technologie jsou každým rokem dál a dál. Určitě tě zajímá, jak celý proces zbavování se kofeinu probíhá – pokusíme se ho tedy v kostce shrnout.

Jen pro zajímavost – rostliny s nízkým obsahem kofeinu existují, nicméně se komerčně, alespoň zatím, nepěstují. Po všech stránkách je totiž mnohem jednodušší se kofeinu zbavit až dalším zpracováním klasických zrn a odrůd.

Naše bezkofeinová káva tentokrát pochází z produkce několika farmářů z oblasti Eje Cafetero v departementu Quindio v centrální Kolumbii. Jedná se o blend několika místních odrůd s největším zastoupením odrůd Caturra a Castillo.

Všechny kávy byly nejprve zpracovány klasickou promytou metodou, smíchány a poté zbaveny kofeinu. Proces dekofeinizace probíhal ve stejné oblasti Eje Cafetero místní firmou s využitím metody sugar cane. Do Evropy se tak káva dostává už zbavená kofeinu, což není úplně typické. 

Metoda “sugar cane”:

Nejdříve se zrna očistí horkou párou a následně se hydratují horkou vodou, aby nabobtnala a změkla.

Ve druhé fázi se přechází k hydrolýze kofeinu, která probíhá díky kyselině chlorogenové, která je přírodní součástí kávových zrn. Extraktory se získávají přirozenou cestou fermentací cukrové třtiny – odtud název procesu. Za pomocí ethyl acetátu se redukuje množství kofeinu v zrnech na požadovanou úroveň v několika stejných opakujících se krocích namáčení.

Následně se zrna opět pročistí od zbytku ethyl acetátu saturovanou párou a jsou mechanicky usušena na požadovanou běžnou úroveň 10–12 % vlhkosti.

Sugar cane metoda je druhý způsob zpracování bezkofeinové kávy, který jsme zatím vyzkoušeli a můžeme říct, že chuť je opět bez kompromisů a úžasně sladká, šťavnatá s poměrně vysokou aciditou. Vynikne jak na espressu, tak i na filtru, kde se krásně projeví chuť červeného pomeranče, sladkost karamelu a příjemná natrpklost černého bezu v dochuti.

Parametry

Pražírna
Rebelbean
Druh
100% Arabica
Stupeň pražení
3/5 Středně intenzivní
Chuťový profil
červený pomeranč, karamel, černý bez
Oblast původu
Colombia
Kyselost
2/3 Střední
Hořkost
2/3 Střední
Sladkost
2/3 Střední
Komentáře (0)
Na tento produkt momentálně není přidána žádná recenze.