

COLOMBIA/ARABICA
EXCELSO EP 2021/22
Cuppingové skóre: 83 = VÝBĚROVÁ KÁVA
O kolumbijské kávě
Kolumbijskou kávu zná každý. Ještě aby ne! Země totiž patří mezi největší vývozce kávy už od 19. století. Díky různorodému podnebí a geografickým podmínkám najdeme v kolumbijské kávě každý to své, její variabilita je totiž nekonečná. Obecně kolumbijská káva pochází ze tří regionů: ze severu (kde je káva zemitější, hutnější), z centra Kolumbie (místní káva začíná být více citrusová a svěží) anebo z jihu, zdejší káva je jemná, sladká a ovocná. Kávová družstva poctivě pracují na rozvoji svého oboru, to se odráží i v množství certifikátů, které kolumbijská káva každoročně získává.
O zpracování
Naše Kolumbie pochází od drobných farmářů z nejznámějších oblastí pěstování kávy. Zemědělci obvykle používají tradiční plně promytý způsob zpracování. Třešně jsou ručně sbírány a poté rozdrceny, obvykle na farmě. Po rozvláknění se káva fermentuje v tancích po dobu 26 až 36 hodin. Poté se zrna položí na parabolická lůžka k sušení po dobu až 20 dnů.
O chuti
Tmavěji pražená Kolumbie skvěle vynikne na espresso, díky ní bude každý šálek kávy skvělým zážitkem! Má plné, velmi výrazné karamelové tělo s jemnou dochutí jablek a citrusů.